keskiviikkona, huhtikuuta 29, 2009

Sosiaalisen median käyttöönoton kysymyksiä - itk09

Tässä Teknologiakeskus Hermiassa työskentelevän Timo Rainion esitys itk09 konferenssissa sosiaalisen median käyttöönottoa koskevista kysymyksistä ja haasteista. Esille tulee sekä sosiaalista mediaa että yrityksiä ja työyhteisöjä haastavia hyviä näkökulmia. Pohjalla on kysymys, uskallanko olla avoin. Timo on myös Sosiaalinen media oppimisen tukena eli Sometu-ryhmän aktiivinen jäsen.

sunnuntai, huhtikuuta 26, 2009

Itk09:n jälkeen - arkea muutosta ja haasteita.


Kolme päivää Hämeenlinnan Aulangolla oli sosiaalisuuden suurta juhlaa. Yhteishenkeä nostatettiin monin tavoin, yhteistyötä viriteltiin tai vahvistettiin ihmisten ja myös oppilaitosten tai yritysten välillä. Suunnitelmia laadittiin ja pohjustettiiin ja toisten pyrkimyksiä tai ideoita tuettiin ja kannustettiin. Myös sparrausta harjoitettiin jossain määrin, rakentavan ja myönteisen ilmapiirin vallitessa.

Esiin nousi myös epäilyksiä ja epävarmuutta. Riittävätkö voimat ja resurssit muutokseen? Löytyykö se paljon puhuttu yhteinen tahtotila muutosten taakse? Saadaanko nyt kerätyt ideat ja toimintamallit siirretyksi omiin työyhteisöihin? Arki tulee kouluissa vastaan monin tavoin. Tekemättömiä töitä joudutaan asettamaan tärkeys. ja kiireellisyysjärjestykseen. Lapset ja nuoret eivät voi jäädä odottaman, vaan he tarvitsevat kovasti ohjausta, olipa opetusmenetelmä millainen hyvänsä.

Sosiaalinen media muuttaa koulua. Se tuo uusia ympäristöjä lähelle ja yhdistää eri tahoja toisiinsa. Suljettuina pidettyjä opetussaarekkeita availlaan monin eri tavoin, ja yhteistoiminnallinen opetus tekee tuloaan yhteistoiminnallisen oppimisen rinnalle. Muutos ei kuitenkaan tule itsestään. Se vaatii suunnitelmia, hakemuksia. tiedottamista, päätöksiä, raportointia, kouluttautumista ja joskus rohkeitakin askelia, yhdessä ja yksinään. Tarvitaan monenlaista työtä muutosten eteen. Joskus joudutaan ottamaan askelia taakse päin, jotta muutos ei törmäisi voittamattomiin esteisiin.

Arjen paineiden keskellä Sometun merkitys tuen, ohjauksen ja asiantuntemuksen jakamisen kanavana kasvaa. Toivon, että Sometu pystyy jatkossakin täyttämään sille asetetut odotukset niin hyvin, että laajeneminen jatkuu ainakin yhtä ripeänä kuin nyt. Toivon. että sometulaiset löytävät viisaita ja kekseliäitä tapoja vastata arjessa tuleviin haasteisiin. Toivon, että tätä kaikkea jaetaan täällä kanavilla kysymysten, vastausten, kommenttien, esimerkkien ja vinkkien muodossa.

torstaina, huhtikuuta 23, 2009

itk09 torstaina


(Kuvassa Andrea Vascellari, iTive Oy, ja Tarvo Antila, Punkalaitumen Yhteiskoulu)
Wow, olipa vauhdikas päivä! Täynnä sovittuja ja yllättäviä tapaamisia, palavereja ja ideointihetkiä. Muodostui aivan uusia tiimejä, joissa oli innostusta ja kehittämisajatuksia, samalla rautaista osaamista ja pitkää kokemusta erityisaloilta.

Iltapäivällä iski jo uupumus. Huomasin, että vastaanottokyky alkoi ehtyä neljän maissa. Pari tuntia majoituspaikassa helpotti oloa, vaikka samaan aikaan käytiinkin kehittämiseen liittyvää keskustelua, vapaamuotoisessa palaverissa, teknologiakasvatuksesta ja sosiaalisen median käytön malleista eri kouluasteilla.

Illalla oli sitten vuorossa vielä lisää juttua, nyt vapaamuotoisemmin. Sekin antoi uusia ideoita ja kasvatti yhteistyöverkostoa.

Erityisenä päivän teemana oli Sometu, Sosiaalinen media oppimisen tukena. Pitkin päivää esityksiä ja työpajoja, jotka keräsivät salit täyteen.

keskiviikkona, huhtikuuta 22, 2009

ITK09 keskiviikkona


Hämeenlinnassa Aulangolla pidettävä Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa -konferenssi eli itk09 sisältää tänä vuonna myös Punkalaitumen Yhteiskoulun eli minun työpaikkani osuuden. Tvt koulun arjessa -hankkeen kärkikoulut nimittäin kokoontuvat tänne kertomaan, missä mennään tällä hetkellä eri kouluissa.

Seminaarissa on runsaasti esityksiä, joista omamme oli tehty tuoreita tapahtumia (ilmastopäivät, verkkomateriaalin teko) kuvaten ja käsitellen. Se oli kyllä hyvin onnistunut, vaikka nettiin turvautuminen tuotti ennen esitystä päänvaivaa.

Tällä hetkellä täällä käydään keskustelua yhteistyön kehittämisestä, kun kaikki koulut ovat eri vaiheessa ja menossa eri suuntiinkin. Muutoksen johtaminen ja muutoksen vertaistuki oli yksi niistä, ehkä tärkein.

Sosiaalisen median huomioon ottaminen tuntuu haastavalta, samoin ilmiöpohjaisuuden.

tiistaina, huhtikuuta 21, 2009

Sometu on...

maanantaina, huhtikuuta 20, 2009

Twitscoop - Search twitter, see what's hot right now

Qaiku - uusi mikroblogi


Ryhdyin tänään kokeilemaan uutta suomalaista mikroblogia, vanha Jaikun ja Twitterin käyttäjä. Palvelu on nyt beta-vaiheessa, joten ongelmia saattaa esiintyä. Palvelun nimi on siis Qaiku.

lauantaina, huhtikuuta 18, 2009

Yle tarjosi mahdollisuuden


YLE järjesti 17.4. avoimen tilaisuuden toimintansa kehittämisestä ja tulevaisuudestaan. Yle pyrkii toimimaan tulevaisuudessa mahdollistajana, joka antaa tilaa ja tilaisuuksia eri ryhmille julkisuudessa toimimiseksi.

torstaina, huhtikuuta 16, 2009

Google Latitude auttoi nappaamaan varkaan



Silicon Valleyssä USA:ssa varas vei naisen laukun mennessään, kertoo paikallinen tv-kanava. Nainen sai kuitenkin omaisuutensa takaisin tietotekniikan avulla.

Varastetussa laukussa oli naisen puhelin, johon hän oli ladannut Googlen paikkatietoon perustuvan Latitude-ominaisuuden.

Latitude päivitti puhelimen sijaintia palveluun reaaliajassa. Joten vaikka voro hyppäsi autoonsa ja kaasutti pois, nainen pystyi paikantamaan puhelimensa soittamalla siskolleen ja pyytämällä tätä katsomaan verkkopalvelusta puhelimen sijainnin ja kertomaan sen poliisille. Varas pidätettiin ja laukku palautui omistajalleen.

Ilmasto on hot

Punkalaitumen Yhteiskoulu järjestää 15.-17.4. ilmastotempauksen, johon liittyy työpajoja mielenosoitus ja muita lähiympäristössä tapahtuvia tempauksia sekä vierailuluentojen ja elokuvien seuraamista.

Osana kokonaisuutta oppilaat tekivät uuden blogin, Ilmasto on hot, johon on koottu ilmastoaiheisia kirjoituksia, runoja ja sarjakuvia sekä valokuvararja toimintapäivästä ja sen aiheista.

Oppilaiden työskentely oli innostunuttta ja tehokasta. Kouluympäristöstä siirryttiin osin kirjaston tiloihin, joista muodostui blogin sisällöntuotannon pääpaikka.

tiistaina, huhtikuuta 14, 2009

Kuvat ja keskustelut

Tästä linkistä aukeaa napakasti musiikin mukaan rytmitetty hirtehishuumorinen esitys keskustelusta, jonka netiin pistetty kuva provosoi.

Malli paperipohjalle tehdystä animaatiosta

Tässä malli animaatiosta, joka on toteutettu kuvaamalla paperille piirrettyä/kirjoitettua/leikattua materiaalia musiikin kera.


torstaina, huhtikuuta 09, 2009

Kuvien kavalkadissa esittelen animehahmoja Masterplanin Spirit never dies -kappaleen saattelemina. Kiva potpuri.

keskiviikkona, huhtikuuta 08, 2009

Digital society and web 2.0

Tim O'Reilly put it straight in Web2.0ExpoSF09: Web 2.0 is no updated version of the world wide web but a phenomenom that raised after dotcom business had tried to penetrate the consumer markets, sometimes successfully, mostly not. So, when talking about for example web3.0 it's good to make this distinction.

Especially I got interested about the way O'Reilly analyzed the idea of digital society. That reminds me the discussions about information society.

O'Reilly has a broad wiew and long history of making www the kind of communications power it is now. Thanks for Andrea Vascellari for the blog which helped me to find this video.


torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Firefox, Safari ja Chrome saavat käyttäjiä Explorerilta



IE 8 ei pystynyt pysäyttämään Internet Explorerin alamäkeä, kertoo MikroPC.

Microsoftin Internet Explorer -nettiselaimen suosio saavutti maaliskuussa kaikkien aikojen pohjalukemat samalla, kun kilpailevat selaimet kasvattivat suosiotaan. Uuden Explorer 8 -selaimen oli tarkoitus napata selaajia takaisin, mutta kävikin niin, että ainostaan edellisen version, IE 7:n käyttäjiä tuli kahdeksikon käyttäjiksi. Ja osa näistäkin pettyi uudistuksiin.

Vuodesta 2005 lähtien selainten markkinaosuuksia kuukausittain tutkinut Net Applications kertoo, että Exploreria käytti maaliskuussa 66,8 prosenttia nettisurffaajista. Se on 7 prosenttia vähemmän kuin vajaa vuosi sitten. Samaan aikaan Firefox on kasvattanut osuuttaan käyttäjistä 18,4 prosentista 22,1 prosenttiin, Safari 6,3 prosentista 8,2 prosenttiin ja Google Chrome on runsaassa puolessa vuodessa saanut 1,2 prosentin käyttäjäosuuden.