perjantaina, tammikuuta 02, 2009

Vuosi 2009

Ihmisten turvattomuuden tunne kasvaa jonkin verran.

Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet eivät etene, koska Kiina, Intia ja USA eivät pääse yksimielisyyteen tarvittavista toimista.

Sosiaaliturvaa nakerretaan säästösyistä hiljaa hivuttaen. Niukkuus tulee yhä useampaan kotitalouteen ja työelämän ruuveja kiristetään hiljaa ja tasaisesti kaikkialla. Urheilu- ja viihdetapahtumiin käytetään rahaa edelleen entiseen tapaan, niistä ei haluta vielä tinkiä, mikä viisasta onkin, yhteiskuntarauhan kannalta. Muutama menestys urheilussa pitää suomalaisten lippua korkealla, samoin Nokian uudet kännykkämallit, vaikka tuotannon ohella Nokian suunnittelupuoli lipuu yhä kiihtyvällä vauhdilla itään päin.

Maailmantalouden turbulenssit jatkuvat ja voimistuvat hiljalleen, mutta mitään dramaattista muutosta ei tapahdu. Maailmalla muutamat teknologiset innovaatiot herättävät innostusta ja saavat osakekurssitkin hetkeksi nousuun. Se päättyy kuitenkin pian, kun huomataan, ettei innovaatioilla ole maailmanlaajuista potentiaalia.

Maapallon ekologian muutoksissa tulevana vuonna on suvantovaihe, mikä tarkoittaa samanlaisia oloja kuin vuonna 2008. Ilmastonmuutokseen aletetaan sopeutua eikä sitä enää pidetä ensisijaisena uhkana, kuten ei terrorismiakaan. Kaikki tuijottavat hetken aikaa talouteen.

Suomessa vetoomukset koulujen ja niiden henkisen ilmapiirin kehittämiseen saavat vastakaikua, ja uusia kokeiluja tehdään. Mitään yhtä yhtenäistä muutoslinjaa ei kuitenkaan synny, eikä niukkeneva kuntatalous anna mahdollisuuksia merkittäville muutoksille, varsinkin, kun valtio vähentää lupaamiaan peruskoulutuksen tukirahojaan, kun ne suunnataan laman vaikutuksia hillitseviksi tarkoitettuihin koulutuksiin.

Ihmiset luottavat tänäkin vuonna oman taloutensa kestävän, vaikka muu maailma romahtaisi. Kulutus ei juurikaan laske, mikä pitää pääministerin tyytyväisenä, vaikka hänen suosionsa hiipuu.

Maailmalla USA:n vaikutusvalta jatkaa laskuaan Obaman hyvää tarkoittavista pyrkimyksistä huolimatta ja yhä useammat köyhät maat kääntyvät Kiinan puoleen maailman pelastajana. Myös islamilaiset maat luovat tiiviimpää yhteistyötä Kiinan kanssa. EU ja USA vaimentavat edelleen kritiikkiään Kiinan kansalaisoikeustilanteesta, ja kulissien takana käydään ottamassa mallia Kiinan tavasta huolehtia sisäisestä turvallisuudesta.

Ei kommentteja: