keskiviikkona, syyskuuta 24, 2008

Kauhajoen tiedottamisessa virhe

Kun poliisi toi julkisuuteen Matti saaren viimeisen viestin sisältöä, tehtiin minusta virhe tiedottamisessa. Ehkä avoimuuden nimissä, en tiedä, saatettiin julkisuuteen ampujan julistusta siitä, että hänen tekonsa on ollut johdonmukaisen ja pitkän harkinnan tulos.

Rohkenen epäillä tuota väitettä, tuntien hiukan ampujaa ja ottaen huomioon hänen valintansa lähten opiskelemaan palvelualaa korkeakouluasteelle. Pikemminkin viesti kertoo toiveiden romahtamisesta, pettymyksistä ja ahdistuksesta, joka sitten muunsi muotoaan terroriteoksi, joka kohdistui ensi sijassa niihin ihmisiin, joiden kanssa hän oli ollut muodostamassa opiskelu- ja työyhteisöä.

Kauhajoen korkeakouluyksikköön on viime aikoina kohdistunut paineita, koska pieniä korkeakoulujen sivutoimipaikkoja halutaan lakkauttaa tai keskittää osiksi isompia kampuksia. Paineen alla on kuitenkin tehty työtä suurella sydämellä, kuten julkisuudessakin on tuotu esiin. Yksikön jatkamisen puolesta on puhunut muun muassa opiskelijoiden viihtyvyys,yhteishenki ja menestyminen opintojen jälkeen.

Ovatko nämä paineet ja niiden torjunta synnyttäneet herkkään mieleen jännitteen, johon on liittynyt laajemminkin maailmantuskaa sekä vakavia tunnetason pettymyksiä tai kriisejä omassa henkilökohtaisessa elämässä, en tiedä.

Epäilen kuitenkin, että Matti halusi peitellä mielensä liikkeitä viestillään, kätkeä tunteitaan ja herkkyyttään. Tuollaista viestiä ei olisi tarvinnut tuoda julki, koska se antaa tekijästä vääränlaisen mielikuvan ja voi olla luomassa väärää sankaruuden myyttiä niiden ihmisten mielessä, jotka kärsivät samankaltaisesta ahdistuksesta.

Oikeasti tekijällä oli hätä ja väärät lääkkeet siihen.

Ei kommentteja: