tiistaina, maaliskuuta 31, 2009

Wikipedia vie tiedonhakijat maksulliselta MS Encartalta


Viitisentoista vuotta sitten Microsoft möi käyttöjärjestelmiensä ohessa suuret määrät Encarta-tietoromppua, joka tuli nopeasti painettuja tietokirjoja suositummaksi ja ajankohtaisemmaksi. Sen 40 000 artikkelia tarjosivat myös houkuttimen hankkia tietokone ohjelmistoineen kotikäyttöön ja loivat osaltaan pohjaa Windowsin ylivallalle käyttöjärjestelmissä.

Nyt Microsoft lopettaa Encartan myynnin ja ylläpidon. Syynä on Wikipedia, jonka ilmaiset 10 miljoonaa artikkelia ja vapaaehtoisvoimin vertaisverkostossa tehtävä jatkuva päivitystyö pitävät huolta, että kättäjämäärät kasvavat koko ajan. Tällä hetkellä esimerkiksi yhdysvalloissa tietosanakirjaa tarvitsevista peräti 97 prosenttia turvautuu Wikipediaaan, kun esimerkiksi Encartaa käyttää vain reilu prosentti. Tästä lisää oheisessa artikkelissa.

Tiedon haku ja muokkaus on nyt siirtynyt jo monilta osin toimitettujen verkkotietosanakirjojen ulkopuolelle. Luotettavuus ja yksittäistä ihmistä koskevien tietojen virheellisyyden tai kiistanalaisuuden mahdollisuus muodostavat kuitenkin kehitykselle haasteita.

Ei kommentteja: