maanantaina, lokakuuta 12, 2009

Lähikehityksen vyöhyke, sosiaalinen media ja uudet työtavat

Olen syksyn mittaan työni ohella pohtinut työtapojen ja työelämän uudistumisen vitkaisuuden syitä. Uudistukset herättävät aina ainakin jossain määrin vastarintaa. Sen usein katsotaankin kuuluvan asiaan.

Kun uudistukset tapahtuvat ryppäissä - vai pitaisikö sanoa rysäyksittäin - vitkan kitka tuntuu voimakkaammin kuin jatkuvassa, vähittäisessä uudistuksessa. Ehkä moni meistä on joutunut kokemaan muutosrysäykset pahasti stressiä nostattaneina kriiseinä.

Työelämän muutoksissa ja työssä oppimisessa taitavat päteä samat periaatteet kuin oppimisessa yleensä. Kun ollaan lähikehityksen vyöhykkeellä (Vygotskin termein), muutokset ja uudistukset tulevat hallitusti mukaan olemassaoleviin käytäntöihin. Kun siirrytään tuon vyöhykkeen ulkopuolelle, alkavat hankaluudet: kaikki tuntuu kaatuvan päälle, epäonnistumisten ja pettymysten määrä kasvaa, stressipisteitä ropisee lisää.

Epäilenpä, että esimerkiksi moni opettaja on uuteen kouluun tullessaan joutunut lähikehitylksen vyöhykkeeltä pois perehtyessään vauhdilla kaikkeen uuteen, mitä työ tuo tullessaan. Minulla on sellaisesta omiakin kokemuksia. Ajatteleepa moni opettaja, että vuoden tai parin päästä tilanne tasaantuu, jolloin voi turvallisesti alkaa toistaa itseään ja kokoamaansa materiaalia. Muutoskriisi johtaa pysähtyneisyyteen.

Sosiaalisen median ja tieto- ja viestintätekniikan tarjoamien uusien oppimismenetelmien käyttöönotto koulutyössä edellyttää aina vanhojen tapojen uudelleenarviointia ja osin hylkäämistäkin. Myös oppijoille tulee vastaava muutostilanne.

Uuden omaksuminen vaatii aina energiaa ja yleensä myös aikaa. Kun taustalla on kokemus tai kokemuksia kriisistä, minkä muutos toi tullessaan, uusiin muutoksiin aletaan suhtautua torjuvasti tai pidättyvästi varmuuden (lue: turvallisuuden) vuoksi. Ihminen alkaa puolustaa itseään halitsemattomilta tuntuvilta muutoksilta.

Sosiaalisen median ja yhteisöllisten oppimisprosessien ilosanomaa varjostaa huoli työtaakan kasvusta ja pelko siitä, että joutuu taas heittäytymään uudistusten kaaokseen ja kriisiin. Onko pakko, kysyy moni.

Voidaanko osoittaa, että vaiheittain eteneminen tarkoittaa lähikehityksen vyöhykkeellä pysymistä oppimisympäristöjen ja työtapojen muuttuessa kouluissa?

Jos perehtyminen uuteen työhön tapahtuisi aina lähikehityksen vyöhykkeen periaatetta noudattaen, olisi varmasti suhtautuminen uudistuksiinkin lähtökohtaisesti myönteisempi. Jos myös uudistuksissa pystytään pysymään lähikehityksen vyöhykkeellä, muutosprosesseista tulee työn valopilkkuja, ei enää pelottavia mörköjä.

Mutta miten saisi nyt muutoskriisejä varovat muutosvastarintaiset ihmiset voittamaan epäluulonsa?

lauantaina, elokuuta 01, 2009

Matka Garden partyihin jatkuu?

Joskus on aika pysähtyä miettimään, mihin oikein on menossa :-)



Toisaalta voi, edes kerran elämässä, pysähtyä miettimään, kuinka tähän on oikein tultu:

torstaina, heinäkuuta 30, 2009

Kirjoittamisen muuttumisesta

Kirjoituksessaan Mitä tapahtui blogosfäärille? SK:n toimittaja Jari Lindholm otti kantaa ilmiöön, mitä minäkin olen kesän mittaan pohtinut. Olen jättänyt niin blogini kuin mikrobloginikin verrattain rauhaan. Uuudet tekstit ovat olleet lyhyitä, ja niitä on ollut harvassa.

Kuinka näin? Onko sisäinen keskustelu ja suullinen sananvaihto ollut riittävää? Onko kesä vienyt minut tai kirjoituskykykni mennessään?

Yksi kanava on kuitenkin ollut voimissaan ja se on Facebook. Kaverit kesä, nopeat hajahuomiot, kuvat ja videot sulassa sovussa kuin kesätapahtumien henkeä myötäillen.

Kurinalaisuus kirjoituksistani puuttuu, ja pitkäjännitteisyys. En ole viihtynyt sen puoliin luetunkaan sanan parissa. Luonnossa olen viihtynyt sen sijaan mainiosti. Päämäärätöntä havainnointia ja ihmisten kanssa jutustelua suviyössä; sitä kesä on tarjonnut.

Latautumista se on myös ollut, ja ilmeisesti minulle kirjoittaminen tai lukeminenkaan ei edusta tällä hetkellä hyvää lounimisen muotoa. Nettilukeminen on poikkeus. Hyviä henkilökohtaisia kirjoituksia on antoisa lukea, myös blogeista. Esimerkiksi Ville Venäläisen kelpo pohdinta Onnellisen lapsuuden tragedia herätteli minussa monestakin syystä ajatuksia.

Onnellisuutta ja onnea on tullut puntaroiduksi niin pari- kuin ystävyyssuhteissa ja vanhemman sekä lapsen näkökulmasta taas kesän mittaan aika tavalla. Sehän on ikuisuusaihe. Ei-onnellinen ihminen voi olla tyytymätön tai alistunut. Tyytymätön ihminen voi taas olla tyytymätön itseensä tai tyytymätön olosuhteisiin. Olosuhteisiin tyytymätön ihminen voi pyrkiä muuttamaan niitä tai sopeutumaan niihin. Ja niin edelleen, kuten Vonnegut eräässä teoksessaan toistuvasti ja osuvasti totesi.

perjantaina, heinäkuuta 17, 2009

Gadget-testaus

Viimeksi iGoogle-sivuni Blogger-gadget tuotti pettymyksen. Teksti ei p??tyynyt blogilleni enk? voinut sit? kopioidakaan en?? siin? vaiheessa. P??tin ladata gadgetin uudelleen ja testata sen toimintaa. Kas n?in.

keskiviikkona, heinäkuuta 01, 2009

tiistaina, kesäkuuta 16, 2009

Miesten puhettako naisten suusta?

Nimimerkin Takkirauta tai Ruukinmatruuna blogista löytyy kirjoitus Onko miehistä mihinkään. Koska aihe tuntuu kiinnostavalta paitsi henkilökohtaisesti myös koulutyön kannalta, otan sen tässä esille.

Mustavalkoisesti ja provosoivasti asioita käsittelevä kirjoittaja onkin onnistunut kirvoittamaan aika tavalla keskustelua esiin, myös nettilehtiin asti. Itse tietysti suhtaudun epäilevästi tämänkaltaisiin irtiottoihin ja jään katsomaan, mitä tästäkin tuleman pitää. siitä huolimatta pidän ansiokkaana tapaa kääntää totuttuja tarkastelutapoja miesten sukupuoleen perustuvasta etuoikeudesta tai naisten eurosta, muun muassa.

Mutta missä viipyy miesten ääni?

perjantaina, toukokuuta 29, 2009

Tanssien ympäri maailman

Matt Harding halusi tanssia maailman eri kolkissa ja onnistui toteuttamaan haaveensa. Hän myös tallensi tanssinsa videolle, mikä mahdollistaa tämän erilaisen maailmanympärimatkan seuraamisen. Aluksi aprikoin, onko tällaisella dokumentilla mitään merkitystä. Se kuitenkin aukesi minulle tanssimisen universaalisuuden ymmärtämisenä. Pidemmittä puheitta:

Where the Hell is Matt? (2008) from Matthew Harding on Vimeo.

torstaina, toukokuuta 21, 2009

Ilmasto lämpenee 5,2 astetta vuosisadassa, arvioi MIT




Oikeanpuoleinen pyörä kuvastaa tutkijoiden arviota globaalista lämpötilan muutoksen vaihteluvälistä, jos toimintaohjelmaa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ei saada aikaiseksi. Vasen pyörä kuvastaa vaihteluväliä aggressiivisella ohjelmalla.

Kuva: MIT



Tunnettu yhdysvaltalainen tiedelaitos Massachusetts Institute of Technology (MIT) on laatinut uuden arvion maapallon ilmaston lämpenemisestä tällä vuosisadalla. MIT:n ennuste on katastrofaalinen, planeetan keskilämpötila nousisi 5,2 astetta.

Ennusteen vaihteluväli on 3,5 - 7,4 astetta. Vielä vuonna 2003 MIT arvioi lämpenemisen jäävän 2,4 asteeseen.

Vaihtoehtona pidempi kesäloma


Ja tämä ei tarkoita kouluja. Luin Tekniikka & Taloudesta hyvän uutisen pk-yrityksen (Kalaset Oy Uudestakaupungista) yt-neuvotteluista, jotka kestivät 8 minuuttia. Lopputulos oli, että irtisanomisten tai lomautusten sijaan työntekijät saivat laajennetun palkallisen kesäloman.

Johdon ja omistajien mielestä on työntekijöiden kannalta mielekkäämpää vaikka maalata kesämökkiä kuin tehdä täytetöitä tehtaalla. Kalaset Oy:n omistajien ja johdon mukaan järjestelyn tarkoitus on pitää tiukasti kiinni henkilökunnasta. Yhtiöllä on takanaan taloudellisesti hyviä vuosia, joten taloustilanteen heikentyessä ei toimia voida kohdistaa ensimmäisenä henkilöstöön.

Johdon ja omistajien mukaan yritys ei ole kasvoton kone, jonka ainoa tehtävä on tuottaa voittoa, eikä kaikkea voida mitata rahassa.

Yritys on muuten saanut Facebookiin oman fanisivun.

keskiviikkona, toukokuuta 06, 2009

Vinkkejä tietokoneen vikojen hoitoon

Mikro-pc -lehti tarjoaa aika ajoin oivallisia laitteiden ylläpitoa helpottavia artikkeleja. Tässä on yksi sellainen: Miksi tietokoneeni ei toimi? Artikkeli esittelee vian etsinnän kaavioiden ja luettelon avulla ja lopulta runollisesti keltaiseen savuun päätyen.

Palauteraportti kuvana


Tässä on yksi toimivaksi osoittautunut tapa kerätä nopeasti palautetietoa ja tallettaa se näkyville. Nelikenttä, johon kukin laittaa rastin; valokuva kännykällä ja kuvan siirto esimerkiksi flickr-kuvapalveluun, josta sen saa linkitettyä helposti vaikkapa blogiin. Tässä kemian kokeen oppilaspalaute eiliseltä.

Auto ja netin palvelut


Auton kolari tuo elämään mutkia, vaikka vahinkojen korvaaminen olisikin periaatteessa järjestyksessä. Täytyy selvittää korvausasiat, sopia korjaamosta ja korjausaikataulusta, mahdollisesti etsiä varaosiakin. Netistä on tässä apua. Tämän huomasin toissa päivänä päädyttyäni aamuruuhkassa pienen törmäyksen osapuoleksi.

Eilen toisen osapuolen vakuutusyhtiöstä soitettiin ja asian luvattiin olevan järjestyksessä. Valtuutetulle kolarikorjaamolle vieminen sopi hyvin. Tänään sitten soitti kaveri vahinkotarkastuksessa ja esitti auton ikään perustuen lunastusvaihtoehdon. Minä selitin eilisen puhelun ja kerroin kolarikorjaamon nimen. Lupasin vielä lähettää meilillä kuvia. Tähän mies tuntui olevan tyytyväinen.

Itse meilin lähettäminen olikin eri juttu. Pistin kahdeksan parin megatavun kuvaa vahinkotarkastukselle, mutta tiedosto olikin siihen suuntaan liian suuri. Ei auttanut vaikka jaoin kuvat kahteen sarjaan. Ratkaisin asian lopulta lähettämällä liitteenä vain yhden kuvan ja laittamalla muista linkitykset kuvapalvelu flickriin. Se toimi. Edellyttäen tietysti, että vastaanottaja voi käyttää kyseisen palvelun linkkiä eli että sitä ei ole jostain syystä estetty.

Tulipa myös samana päivänä tutustuttua autopurkamojen nettisivuihin ja niiden toimivuuteen. Monia hyviä sivustoja siellä onkin. Pääsin muuten kolareineni myös paikalliseen lehteen. Julkisuudelta ei voi välttyä.

keskiviikkona, huhtikuuta 29, 2009

Sosiaalisen median käyttöönoton kysymyksiä - itk09

Tässä Teknologiakeskus Hermiassa työskentelevän Timo Rainion esitys itk09 konferenssissa sosiaalisen median käyttöönottoa koskevista kysymyksistä ja haasteista. Esille tulee sekä sosiaalista mediaa että yrityksiä ja työyhteisöjä haastavia hyviä näkökulmia. Pohjalla on kysymys, uskallanko olla avoin. Timo on myös Sosiaalinen media oppimisen tukena eli Sometu-ryhmän aktiivinen jäsen.

sunnuntai, huhtikuuta 26, 2009

Itk09:n jälkeen - arkea muutosta ja haasteita.


Kolme päivää Hämeenlinnan Aulangolla oli sosiaalisuuden suurta juhlaa. Yhteishenkeä nostatettiin monin tavoin, yhteistyötä viriteltiin tai vahvistettiin ihmisten ja myös oppilaitosten tai yritysten välillä. Suunnitelmia laadittiin ja pohjustettiiin ja toisten pyrkimyksiä tai ideoita tuettiin ja kannustettiin. Myös sparrausta harjoitettiin jossain määrin, rakentavan ja myönteisen ilmapiirin vallitessa.

Esiin nousi myös epäilyksiä ja epävarmuutta. Riittävätkö voimat ja resurssit muutokseen? Löytyykö se paljon puhuttu yhteinen tahtotila muutosten taakse? Saadaanko nyt kerätyt ideat ja toimintamallit siirretyksi omiin työyhteisöihin? Arki tulee kouluissa vastaan monin tavoin. Tekemättömiä töitä joudutaan asettamaan tärkeys. ja kiireellisyysjärjestykseen. Lapset ja nuoret eivät voi jäädä odottaman, vaan he tarvitsevat kovasti ohjausta, olipa opetusmenetelmä millainen hyvänsä.

Sosiaalinen media muuttaa koulua. Se tuo uusia ympäristöjä lähelle ja yhdistää eri tahoja toisiinsa. Suljettuina pidettyjä opetussaarekkeita availlaan monin eri tavoin, ja yhteistoiminnallinen opetus tekee tuloaan yhteistoiminnallisen oppimisen rinnalle. Muutos ei kuitenkaan tule itsestään. Se vaatii suunnitelmia, hakemuksia. tiedottamista, päätöksiä, raportointia, kouluttautumista ja joskus rohkeitakin askelia, yhdessä ja yksinään. Tarvitaan monenlaista työtä muutosten eteen. Joskus joudutaan ottamaan askelia taakse päin, jotta muutos ei törmäisi voittamattomiin esteisiin.

Arjen paineiden keskellä Sometun merkitys tuen, ohjauksen ja asiantuntemuksen jakamisen kanavana kasvaa. Toivon, että Sometu pystyy jatkossakin täyttämään sille asetetut odotukset niin hyvin, että laajeneminen jatkuu ainakin yhtä ripeänä kuin nyt. Toivon. että sometulaiset löytävät viisaita ja kekseliäitä tapoja vastata arjessa tuleviin haasteisiin. Toivon, että tätä kaikkea jaetaan täällä kanavilla kysymysten, vastausten, kommenttien, esimerkkien ja vinkkien muodossa.

torstaina, huhtikuuta 23, 2009

itk09 torstaina


(Kuvassa Andrea Vascellari, iTive Oy, ja Tarvo Antila, Punkalaitumen Yhteiskoulu)
Wow, olipa vauhdikas päivä! Täynnä sovittuja ja yllättäviä tapaamisia, palavereja ja ideointihetkiä. Muodostui aivan uusia tiimejä, joissa oli innostusta ja kehittämisajatuksia, samalla rautaista osaamista ja pitkää kokemusta erityisaloilta.

Iltapäivällä iski jo uupumus. Huomasin, että vastaanottokyky alkoi ehtyä neljän maissa. Pari tuntia majoituspaikassa helpotti oloa, vaikka samaan aikaan käytiinkin kehittämiseen liittyvää keskustelua, vapaamuotoisessa palaverissa, teknologiakasvatuksesta ja sosiaalisen median käytön malleista eri kouluasteilla.

Illalla oli sitten vuorossa vielä lisää juttua, nyt vapaamuotoisemmin. Sekin antoi uusia ideoita ja kasvatti yhteistyöverkostoa.

Erityisenä päivän teemana oli Sometu, Sosiaalinen media oppimisen tukena. Pitkin päivää esityksiä ja työpajoja, jotka keräsivät salit täyteen.

keskiviikkona, huhtikuuta 22, 2009

ITK09 keskiviikkona


Hämeenlinnassa Aulangolla pidettävä Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa -konferenssi eli itk09 sisältää tänä vuonna myös Punkalaitumen Yhteiskoulun eli minun työpaikkani osuuden. Tvt koulun arjessa -hankkeen kärkikoulut nimittäin kokoontuvat tänne kertomaan, missä mennään tällä hetkellä eri kouluissa.

Seminaarissa on runsaasti esityksiä, joista omamme oli tehty tuoreita tapahtumia (ilmastopäivät, verkkomateriaalin teko) kuvaten ja käsitellen. Se oli kyllä hyvin onnistunut, vaikka nettiin turvautuminen tuotti ennen esitystä päänvaivaa.

Tällä hetkellä täällä käydään keskustelua yhteistyön kehittämisestä, kun kaikki koulut ovat eri vaiheessa ja menossa eri suuntiinkin. Muutoksen johtaminen ja muutoksen vertaistuki oli yksi niistä, ehkä tärkein.

Sosiaalisen median huomioon ottaminen tuntuu haastavalta, samoin ilmiöpohjaisuuden.

tiistaina, huhtikuuta 21, 2009

Sometu on...

maanantaina, huhtikuuta 20, 2009

Twitscoop - Search twitter, see what's hot right now

Qaiku - uusi mikroblogi


Ryhdyin tänään kokeilemaan uutta suomalaista mikroblogia, vanha Jaikun ja Twitterin käyttäjä. Palvelu on nyt beta-vaiheessa, joten ongelmia saattaa esiintyä. Palvelun nimi on siis Qaiku.

lauantaina, huhtikuuta 18, 2009

Yle tarjosi mahdollisuuden


YLE järjesti 17.4. avoimen tilaisuuden toimintansa kehittämisestä ja tulevaisuudestaan. Yle pyrkii toimimaan tulevaisuudessa mahdollistajana, joka antaa tilaa ja tilaisuuksia eri ryhmille julkisuudessa toimimiseksi.

torstaina, huhtikuuta 16, 2009

Google Latitude auttoi nappaamaan varkaan



Silicon Valleyssä USA:ssa varas vei naisen laukun mennessään, kertoo paikallinen tv-kanava. Nainen sai kuitenkin omaisuutensa takaisin tietotekniikan avulla.

Varastetussa laukussa oli naisen puhelin, johon hän oli ladannut Googlen paikkatietoon perustuvan Latitude-ominaisuuden.

Latitude päivitti puhelimen sijaintia palveluun reaaliajassa. Joten vaikka voro hyppäsi autoonsa ja kaasutti pois, nainen pystyi paikantamaan puhelimensa soittamalla siskolleen ja pyytämällä tätä katsomaan verkkopalvelusta puhelimen sijainnin ja kertomaan sen poliisille. Varas pidätettiin ja laukku palautui omistajalleen.

Ilmasto on hot

Punkalaitumen Yhteiskoulu järjestää 15.-17.4. ilmastotempauksen, johon liittyy työpajoja mielenosoitus ja muita lähiympäristössä tapahtuvia tempauksia sekä vierailuluentojen ja elokuvien seuraamista.

Osana kokonaisuutta oppilaat tekivät uuden blogin, Ilmasto on hot, johon on koottu ilmastoaiheisia kirjoituksia, runoja ja sarjakuvia sekä valokuvararja toimintapäivästä ja sen aiheista.

Oppilaiden työskentely oli innostunuttta ja tehokasta. Kouluympäristöstä siirryttiin osin kirjaston tiloihin, joista muodostui blogin sisällöntuotannon pääpaikka.

tiistaina, huhtikuuta 14, 2009

Kuvat ja keskustelut

Tästä linkistä aukeaa napakasti musiikin mukaan rytmitetty hirtehishuumorinen esitys keskustelusta, jonka netiin pistetty kuva provosoi.

Malli paperipohjalle tehdystä animaatiosta

Tässä malli animaatiosta, joka on toteutettu kuvaamalla paperille piirrettyä/kirjoitettua/leikattua materiaalia musiikin kera.


torstaina, huhtikuuta 09, 2009

Kuvien kavalkadissa esittelen animehahmoja Masterplanin Spirit never dies -kappaleen saattelemina. Kiva potpuri.

keskiviikkona, huhtikuuta 08, 2009

Digital society and web 2.0

Tim O'Reilly put it straight in Web2.0ExpoSF09: Web 2.0 is no updated version of the world wide web but a phenomenom that raised after dotcom business had tried to penetrate the consumer markets, sometimes successfully, mostly not. So, when talking about for example web3.0 it's good to make this distinction.

Especially I got interested about the way O'Reilly analyzed the idea of digital society. That reminds me the discussions about information society.

O'Reilly has a broad wiew and long history of making www the kind of communications power it is now. Thanks for Andrea Vascellari for the blog which helped me to find this video.


torstaina, huhtikuuta 02, 2009

Firefox, Safari ja Chrome saavat käyttäjiä Explorerilta



IE 8 ei pystynyt pysäyttämään Internet Explorerin alamäkeä, kertoo MikroPC.

Microsoftin Internet Explorer -nettiselaimen suosio saavutti maaliskuussa kaikkien aikojen pohjalukemat samalla, kun kilpailevat selaimet kasvattivat suosiotaan. Uuden Explorer 8 -selaimen oli tarkoitus napata selaajia takaisin, mutta kävikin niin, että ainostaan edellisen version, IE 7:n käyttäjiä tuli kahdeksikon käyttäjiksi. Ja osa näistäkin pettyi uudistuksiin.

Vuodesta 2005 lähtien selainten markkinaosuuksia kuukausittain tutkinut Net Applications kertoo, että Exploreria käytti maaliskuussa 66,8 prosenttia nettisurffaajista. Se on 7 prosenttia vähemmän kuin vajaa vuosi sitten. Samaan aikaan Firefox on kasvattanut osuuttaan käyttäjistä 18,4 prosentista 22,1 prosenttiin, Safari 6,3 prosentista 8,2 prosenttiin ja Google Chrome on runsaassa puolessa vuodessa saanut 1,2 prosentin käyttäjäosuuden.

tiistaina, maaliskuuta 31, 2009

Wikipedia vie tiedonhakijat maksulliselta MS Encartalta


Viitisentoista vuotta sitten Microsoft möi käyttöjärjestelmiensä ohessa suuret määrät Encarta-tietoromppua, joka tuli nopeasti painettuja tietokirjoja suositummaksi ja ajankohtaisemmaksi. Sen 40 000 artikkelia tarjosivat myös houkuttimen hankkia tietokone ohjelmistoineen kotikäyttöön ja loivat osaltaan pohjaa Windowsin ylivallalle käyttöjärjestelmissä.

Nyt Microsoft lopettaa Encartan myynnin ja ylläpidon. Syynä on Wikipedia, jonka ilmaiset 10 miljoonaa artikkelia ja vapaaehtoisvoimin vertaisverkostossa tehtävä jatkuva päivitystyö pitävät huolta, että kättäjämäärät kasvavat koko ajan. Tällä hetkellä esimerkiksi yhdysvalloissa tietosanakirjaa tarvitsevista peräti 97 prosenttia turvautuu Wikipediaaan, kun esimerkiksi Encartaa käyttää vain reilu prosentti. Tästä lisää oheisessa artikkelissa.

Tiedon haku ja muokkaus on nyt siirtynyt jo monilta osin toimitettujen verkkotietosanakirjojen ulkopuolelle. Luotettavuus ja yksittäistä ihmistä koskevien tietojen virheellisyyden tai kiistanalaisuuden mahdollisuus muodostavat kuitenkin kehitykselle haasteita.

maanantaina, maaliskuuta 23, 2009

Ilmiöpohjaisen opetussuunnitelman kehittämisen reitit


Koulunkäynnin rakenteet muuttuvat ja murtuvat, mutta pystytäänkö muutosta tai murrosta ohjaamaan?
Tulevaisuuden koulusta ja opiskelusta laaditaan visioita, mutta näkyykö opettajan ja oppilaiden arkinen työ niissä visioissa?
Opettaja suunnittelee oppitunteja ja oppilas lukee läksyjään ja tekee kotitehtäviään, mutta jääkö heille kummallekaan aikaa tai tilaa miettiä oppimisen mielekkyyttä tai tavoitteita?

Ilmiöpohjaiseen opetussuunnitelmaan yhdistyy kaikkia näitä pohdintoja, tosin painotus vaihtelee tarkastelutavasta riippuen. Tavoite on kuitenkin puhaltaa henkeä oppimisprosesseihin, tehdä niistä laajempia ja samalla suunnitelmallisempia ja vähentää koulutyön ikävää stressaavuutta.

Muutosten hintana on tutusta ja turvallisesta toteutustavasta luopuminen. Tosin koulunkäynti on jo muuttunut niistä ajoista ,kun oppiainekohtainen rakenne luotiin niin paljon, ettei tuota opetuksen toteutustapaa pysty kunnolla viemään läpi nytkään.

Että ei tarvitse heittäytyä tyhjän päälle, on käytävä läpi pieniä ja isoja yksityiskohtia eri aineenopettajien ja näiden opetussuunnitelmien ja oppisisältöjen kesken. On mietittävä aikatauluja ja vaiheistusta, synkronointia ja tilojen käyttöä, oppijoiden oppimistyylejä ja -tekniikoita sekä lähikehityksen vyöhykkeen dynamiikkaa.

Dynaamisuuden periaate onkin kantavana ilmiöpohjaisuudessa. Dynaamiset oppimisen ja hahmotuksen tavat sopivat uusiin käytäntöihin erittäin hyvin. Vuorovaikutteisuus, dialogisuus ja vertaisoppiminen nousevat uuteen arvoon ja oppimisen arviointi saa dynaamisuudesta uusia houkuttelevia haasteita.

Eri toten oppisisältöjen dynaamisuus on mielenkiintoinen kysymys. Riittääkö, että oppikirjan tai sen tehtävien yhteydessä on mainittu sopivia linkkejä internet-sivuille? Ei. Materiaalin käyttö dynaamisessa oppimisprosessissa vie materiaalin käytön ja kehityksen uudelle tasolle. Tässä tulevat vastaa tekijänoikeudelliset kysymykset ja sisällön päivittämisen tai todenmukaisuuden haasteet.

Kannattaa tutustua aiheeseen ilmiöpohjaisuutta käsittelevässä Sometu-verkoston ning-ryhmässä.

Hieman mallia haasteista antaa Anne Rongaksen laatima esitys, joka pidettiin Otavan opiston ilmiöpohjaisuuspajassa 13.12.2008.

torstaina, maaliskuuta 19, 2009

Tässä esimerkki lyhyestä ja hauskasta videoesittelystä. Meghan Asha ja kolme tagia.

Vieraita Helsingistä


Eilen oli koululla mukavaa vipinää, kun Tvt koulun arjessa -hankkeen kärkikoulukoordinaattorit Sanna Vahtivuori-Hänninen ja Anna Mattila vierailivat Punkalaitumella. Omat tuntini menivät iltapäivällä sijaisten vetäminä, ja itse pidin ylimääräisen tvt-tunnin yhdeksäsluokkalaisille. Sen jälkeen ohjasin vielä seitsemäsluokkalaisia verkkotyöskentelyn saloihin näiden englannin tunnilla.

Vierailupäivän parasta antia olivat keskustelut, joihin osallistui myös muuta opetusväkeä. Näin saimme samalla palautetta ja uusia kuulumisia sekä hitsauduimme tässä hankkeessa paremmin yhteen. Niin koulun sisällä kuin suhteessa hankkeen muihin toimijoihin.

Poikkeamat arjesta virittävät. Tässä tapauksessa myös uuvuttivat, sillä päivä oli aika täysipainoinen.

lauantaina, maaliskuuta 14, 2009

Opettajat opissa opsista

Tänään lauantaina Punkalaitumen yhteiskoulun ja lukion opettajat tulivat koululle pitämään virkaehtosopimuksen mukaista koulutuspäivää eli VESO-päivää. Lauantai oli onneksi pilvinen ja kolea eli sisällä oleskelu ei harmittanut niin paljon.

Aiheina olivat oppimisen tuen tarpeen uudet määritelmät ja ne toimenpiteet, joita uudistukset tuovat Punkalaitumelle tullessaan. Erityistä tukea tarvitsevat oppijat kun tulevat yhä enemmän opiskelemaan muiden oppijoiden kanssa. Myös maahanmuuttajanuorten opetuksen järjestäminen liittyy tähän uudistukseen.

Kolmas aihe eli Tieto- ja viestintätekniikka koulun arjessa -hankkeen kärkikouluksi pääsemistä seuraavat uudistukset sopi hyvin jatkoksi aamupäivän aiheille. Uudet toimet kärkikouluna tukevat hyvin opetuksen suunnittelun ja toteutuksen uudistamistaerityisen tuen tarpeiden takia. Ne kuitenkin muuttavat toteutuessaan oppimistapoja yleisemminkin.

Tämä ei tietenkään tapahdu yhdessä yössä eikä ilman muutoskipuilua. Sen takia tämä ilmiöpohjaiseen oppimiseen, verkostoyhteistyöhön ja tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuuksien käyttöönottoon perustuva kärkikoulutyö herätti vilkasta ja monin paikoin kriittistäkin keskustelua. Oppilaiden mukana olo kehittämistyössä tuntui kuitenkin opettajista hyvältä. Nyt tietysti on kiinnostava ryhtyä selvittämään myös oppilaiden näkemyksiä ja uudistusideoita.

tiistaina, maaliskuuta 10, 2009

Vastapainoa lounimiselle...

Silloin, kun on toiminta mielessä, on hyvä tarkastella sitä laajemmin. Esimerkiksi tämän hiljakkoin päivitetyn videopätkän johdattelemana:

Hitaan elämän ylistys

Haikailen hidasta elämää. Moniaita vuosia sitten kehitin termin 'louniminen', jolla tarkoitin tarkoituksetonta ja tavoitteetonta olemista vastapainona tehokkaalle ja tavoitteelliselle toiminnalle. Jos louniminen ja toimiminen ovat tasapainossa keskenään, harmonia ja hyvä olo vallitsevat, samoin kuin on unen ja valvetilan tasapainon suhteen.
Ei muistihäiriöitä, poissaolevuutta, nykivää elämää eikä ikäviä painetiloja. Ehkä hiukan liikakiloja ja etikettivirheitä; kokonaisuus kuitenkin ihanteellinen ja samalla kohtuullinen.

Hidas elämä ja joutenolo ovat tulleet tavoitelluiksi asioiksi, suorastaan muoti-ilmiöiksi viime vuosina, ainakin olen ollut huomaavinani näin. En kuitenkaan lähde etsimään sitä kylpylöistä tai ulkomailta, en luostarista enkä joogasalilta. kenttätyöt: Hilma-koiran ulkoiluttaminen maastossa, erityisesti kun kumpikin pysähdymme vaikka jäälakeuden keskelle tuijottamaan hiljaa kaukaisuuteen, käy lounimisesta.

Haluan kuitenkin hitaampaa elämää muihinkin yhteyksiin. Ajattelin hidastaa tahtia vuosi vuodelta ja katsoa kuinka hitaasti saakaan hommat hoitumaan. Tavallaan palaan vanhana siihen, mistä nuorena työuraani aloittelin, Kauhajoen kunnan kesätöissä.

keskiviikkona, maaliskuuta 04, 2009

Vastaa ja voita!

Luento podcastina toimii paremmin kuin perinteinen

Etäopiskelua on epäilty vuoroin tehottomaksi, vuoroin yksipuoliseksi. Nyt on saatu tutkimustietoa siitä, että ainakin verkkovälitteiseen opiskeluun ryhtyneet opiskelijat onnistuvat tenteissäå tovereitaan paremmin.

Tietoviikon artikkeli kertoo, että tuoreen yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijat, jotka katsovat luentonsa ruudulta kotona saavat luennoilla istuvia luokkakavereitaan parempia koetuloksia.

Tietoviikko kertoo edelleen, että tutkijat Fredonian yliopistosta New Yorkin osavaltiosta laittoivat puolet 64 opiskelijasta katsomaan tunnit podcastina ja puolet osallistumaan luennoille. Podcasteja käyttäneet opiskelijat saivat keskiarvokseen tenteistä 71 pistettä sadasta, kun taas luennoilla istuneet saivat 61 pistettä.

Tyhjentyvätkö luentosalit lähitulevaisuudessa? Voi olla, että ainakin niin sanotuille massaluennoille osallistuminen alkaa hiipua, mutta pienryhmissä tapahtuva luennointi pysyy silti arvossaan. Toisaalta, kun opiskelutyylit alkavat muuttua yhä enemmän etätyöskentelyä mahdollistaviksi, ei ainakaan korkeakoulujen ja yliopistojen luentosaleihin pian enää ole tungosta. Eikä verkkotenttiminenkään ole enää mikään outo ilmiö.

keskiviikkona, helmikuuta 25, 2009

Mainio talvisää!

Helmikuulle on osunut tänä vuonna kerta kaikkiaan upeita talvipäiviä yllin kyllin. Sää on suosinut niin hiihtäjiä, laskettelijoita kuin luistelijoitakin.

Lunta on ollut sopivasti eikä lumisateista ole tullut haittaa. Pakkasia on ollut lähinnä öisin, päivisin aurinko on lämmittänyt sopivasti. Tuuli on ollut ajoittain navakkaa, enimmäkseen kuitenkin kohtuullista tai vähäistä.

Itse olen harrastanut murtomaahiihtoa ja patikointia. Hiihtämistä esti muutaman päivän vasempaan kantapäähän tullut rakko, joka on nyt parantunut.

Erityisen mukavaa on ollut järven jäällä hiihtäminen ja patikointi. Mukaan on päässyt myös Hilma-koira, joka on saanut toteutettua juoksemisen taipumustaan yllin kyllin.

sunnuntai, helmikuuta 15, 2009

Bloggerin tuunaaminen gadgeteilla

Blogger-blogisi virittely erilaisten gadgettien avulla käy samaan tapaan kuin iGoogle-sivunkin tuunaaminen. Lisää sopiva gadget ulkoasu (layout) -valikossa ja tallenna ulkoasu. Voit myös kokeilla koodata oman gadgettisi ja liittaa sen Googlen gadget-valikoimaan.

tiistaina, helmikuuta 03, 2009

8-luokkalaisten kanssa blogien, kuvien ja tietoturvan maailmoissa

Kuva: Pinja Turja

Tänään olen oppilaiden kanssa käsitellyt tietoturvaa ja internetin turvallisuus-, yksityisyys- ja tekijänoikeussääntöjä. Sen lisäksi olemme puhuneet peleistä jas niiden ikärajoista sekä valokuvauksesta ja valokuvauksen historiasta, kuten camera obscurasta. Valokuviin liittyen tutustumme sivustoon nimeltä Fotokelaa, joka tarjoaa materiaalia ja tietoa eri aineisiin liittyen.

Opiskelijat ahkeroivat vielä kalentereidensa kanssa, ja muutamat viimeiset työt olivatkin varsin hienoja.

Sittenpä aika loppui.

lauantaina, tammikuuta 31, 2009

Sosiaalinen media opetuksessa -video

Tammikuussa julkaistu opus nimeltä Sosiaalinen media opetuksessa sai toivottavasti EDUCA 2009 -messuilta hyvän lähtöpotkun. Kirjan lisäksi on avattu aiheeseen nivoutuva blogi ynnä muuta sosiaalista mediaa. Ohessa näkyy EDUCA-messuilla pidetty kirjaa esittelevä miniseminaari videona.

Yksi blogi sulkeutui - one of my blogs ended



English abstract:
I have no more the blog at www.tuomoturja.com which means that I concentrate new texts here. I shall still write about social media, ICT at school and environmental and social issues. Please stay tuned!

En pidä enää blogia tuomoturja.com -osoitteessa. Blogin domain meni tammikuun lopulla kiinni, ja päätin jättää uusimatta sen. Toimin edelleen mm. tämän blogin kautta, johon nyt keskitän myös tuohon sulkeutuneeseen blogiin tekemäni jutut.

Päätöksen jälkeen bloginpito tuntuu helpommalta ja selkeämmältä. Tämän yhden blogin ylläpito on yksinkertaisempaa, ja vaikka aihepiiri laajenee jonkin verran, se ei muuta Vimpelin luonnetta.

Aurinko paistaa, kevät lähestyy ja talvisää alkaa olla parhaimmillaan. Kun vielä saisi nuhaisen olon karkotettua, niin kyllä ulkoilu maistuisi.

tiistaina, tammikuuta 27, 2009

Sosiaalisen median työkalut oppimisen tukena

Harto Pöngän esitys 27.1. sosiaalisen median työkaluista palikoina oppimisympäristössä on miellyttävän selkeä ja rajattu.

maanantaina, tammikuuta 19, 2009

Google Chrome tuo selainmaailmaan hyvää vipinää

MikroPC:n nettikolumnissaan Matti P. Pulkkinen luo osuvan katsauksen internet-selainten kehitykseen ja kilpailuun. Internet Explorerin vahingollinen monopoliasema alkaa olla mennyttä ja sen myötä netin koodauskäytännöissä alkaa löytyä tervettä yhdenmukaisuutta ja selkeyttä, mikä on erityisesti tavallisen netinkäyttäjän etu. Google Chromekin on hyvä vaihtoehto jo nykyisellään IE:lle.

sunnuntai, tammikuuta 18, 2009

Kertausta:

Tässä vielä yksi viime vuoden uutinen, joka koskee edelleen, ja entistä enemmän, myös Punkalaitumen yhteiskoulua ja lukiota, joissa opetan.

Varo älykkyystestiä


Tämä varoitus, joka on moimittu suoraan Pinseri-blogista, on syytä saattaa laajaan levitykseen:

Olet ehkä jo törmännyt verkossa surffaillessasi älykkyystestien mainoksiin. Mainoksessa houkutellaan tekemään testiä tyyliin: “Matti Nykäsen ÄO on 117 - testaa oletko älykkäämpi”. Näitä testejä on kuitenkin syytä varoa.

Kaleva-lehden uutinen kertoo, miten testi vaikuttaa ihan viattomalta älykkyystestiltä. Kun testi on tehty, omaa älykkyysosamääräänsä ei kuitenkaan näe suoraan, vaan se halutaan lähettää tekstiviestinä kännykkään.

Jos huijauksen uhri erehtyy tässä vaiheessa antamaan kännykkänumeronsa, hänet liitetään automaattisesti ulkomailla toimivan mainostajan asiakaslistalle ja kännykkään alkaa virrata maksullisia peliviestejä. Viestien tulemista on erittäin vaikeaa ellei mahdotonta lopettaa, koska lähettäjä viis veisaa täkäläisistä mainostussäännöistä tai Kuluttajaviraston huomautuksista.

Kaleva-lehden uutisesta tekee hupsun se, että uutissivun alareunassa on samoja mainoksia joista jutussa varoitellaan.

On myös mahdollista, että samoja mainoksia ilmestyy Pinserissä tämän parhaillaan lukemasi jutun perään. Tämä johtuu Googlen Adwords-sovelluksen toimintaperiaatteesta: se pyrkii tuomaan sivulle mainoksia niistä aiheista, joista sivulla kirjoitetaan - tässä tapauksessa siis älykkyystesteistä.

Google tarjoaa mahdollisuuden suodattaa mainoksia pois osoitteen perusteella. Olenkin laittanut Pinserin mainosasetuksiin suodattimen kaikille tietämilleni älykkyystestimainoksille - ongelmana on kuitenkin se, että mainostaja käyttää suurta määrää erilaisia osoitteita. Älykkyystestimainoksia saattaa siis pulpahdella näkyviin toimenpiteistä huolimatta.

Pidä siis mielessä ohje: Jos klikkaat Pinseristä tai muualta löytyvää älykkyystestimainosta, älä anna mainostajalle kännykkänumeroasi. Itse sivulla käymisestä tai testin tekemisestä ei ole kuitenkaan vaaraa.

keskiviikkona, tammikuuta 14, 2009

Faceboo-o-oo-o-oo-ok

Laulu facebookista; aika hauska ja kattava kuvaus verkkokanssakäymisen inhimillisestä arjesta.



... ja tässä video siitä, mitä Facebook (tai vastaava muu nettiyhteisö) voisi olla tosielämään siirrettynä. Watch up, somenody's poking you!

Elämää netissä ja sen liepeillä...

Oletko yksinäinen tai kaipaatko elämääsi tunnetta? Tässä hauska video kaikille niille, jotka rakastavat, vihaavat ihastelevat, kauhistelevat, karttavat tai etsivät nettikeskusteluja ja nettikontakteja ja kaipaavat yhteyttä myös tosielämässä:

Uutisten varjossa ja valossakin

Ikävien uutisten päivät ovat tulleet. Lomautukset, lopettamiset, väkivalta ja tuhoaminen näyttäytyvät uutisissa yhtenään. Joulurauha on takana päin, eikä Nuuttipukkien touhu tunnu enää missään.

Miten reagoida ikävyyksiin? Yksi tapa on lamaantuminen, toinen turtuminen, kolmas korvien sulkeminen. Itse tulen välillä surulliseksi, välillä vihaiseksi. Toisaalta nuo asiat ovat olleet jo pitkään näköpiirissä, ja isompia ikävyyksia taitaa olla jatkossa odotettavissa. Niin että voihan sitä iloita siitä rauhasta ja hyvinvoinnista, joka vielä toistaiseksi vallitsee.

Talvi voisi olla surkeampikin, työ ja perhesuhteet paljon huonommalla tolalla, asunto paljon kurjempi ja sairauksia enemmän ja rankempina kuin nyt. Mahdollisia onnettomuuksia riittää yllin kyllin.

Sitäpaitsi, tähän ikään ehtineenä, voin olla tyytyväinen elettyyn elämääni ja sen myötä saamiini kokemuksiin ja henkiseen rikkauteen, jota on kertynyt ilman ylettömiä ponnisteluja yllin kyllin. On ollut antoisia opintoja, monia kiinnostavia töitä, vanhemmuutta ja parisuhteita, matkoja ja seikkailuja. Tässä vaiheessa alan olla tyytyväinen hyvin vähään omassa elämässäni.

Maapallolle kyllä haluaisin lisää rakkautta ja myötätuntoa, niin kanssaihmisiä kuin koko luontoa kohtaan. Pieni järjen hiventen lisäys keskiverto ajatuksenjuoksuun ei olisi sekään yhtään pahitteeksi, kun tiedän että keinot maapallon tulevaisuuden takaamiseksi ovat yhä olemassa ja käytettävissä.

perjantaina, tammikuuta 02, 2009

Vuosi 2009

Ihmisten turvattomuuden tunne kasvaa jonkin verran.

Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet eivät etene, koska Kiina, Intia ja USA eivät pääse yksimielisyyteen tarvittavista toimista.

Sosiaaliturvaa nakerretaan säästösyistä hiljaa hivuttaen. Niukkuus tulee yhä useampaan kotitalouteen ja työelämän ruuveja kiristetään hiljaa ja tasaisesti kaikkialla. Urheilu- ja viihdetapahtumiin käytetään rahaa edelleen entiseen tapaan, niistä ei haluta vielä tinkiä, mikä viisasta onkin, yhteiskuntarauhan kannalta. Muutama menestys urheilussa pitää suomalaisten lippua korkealla, samoin Nokian uudet kännykkämallit, vaikka tuotannon ohella Nokian suunnittelupuoli lipuu yhä kiihtyvällä vauhdilla itään päin.

Maailmantalouden turbulenssit jatkuvat ja voimistuvat hiljalleen, mutta mitään dramaattista muutosta ei tapahdu. Maailmalla muutamat teknologiset innovaatiot herättävät innostusta ja saavat osakekurssitkin hetkeksi nousuun. Se päättyy kuitenkin pian, kun huomataan, ettei innovaatioilla ole maailmanlaajuista potentiaalia.

Maapallon ekologian muutoksissa tulevana vuonna on suvantovaihe, mikä tarkoittaa samanlaisia oloja kuin vuonna 2008. Ilmastonmuutokseen aletetaan sopeutua eikä sitä enää pidetä ensisijaisena uhkana, kuten ei terrorismiakaan. Kaikki tuijottavat hetken aikaa talouteen.

Suomessa vetoomukset koulujen ja niiden henkisen ilmapiirin kehittämiseen saavat vastakaikua, ja uusia kokeiluja tehdään. Mitään yhtä yhtenäistä muutoslinjaa ei kuitenkaan synny, eikä niukkeneva kuntatalous anna mahdollisuuksia merkittäville muutoksille, varsinkin, kun valtio vähentää lupaamiaan peruskoulutuksen tukirahojaan, kun ne suunnataan laman vaikutuksia hillitseviksi tarkoitettuihin koulutuksiin.

Ihmiset luottavat tänäkin vuonna oman taloutensa kestävän, vaikka muu maailma romahtaisi. Kulutus ei juurikaan laske, mikä pitää pääministerin tyytyväisenä, vaikka hänen suosionsa hiipuu.

Maailmalla USA:n vaikutusvalta jatkaa laskuaan Obaman hyvää tarkoittavista pyrkimyksistä huolimatta ja yhä useammat köyhät maat kääntyvät Kiinan puoleen maailman pelastajana. Myös islamilaiset maat luovat tiiviimpää yhteistyötä Kiinan kanssa. EU ja USA vaimentavat edelleen kritiikkiään Kiinan kansalaisoikeustilanteesta, ja kulissien takana käydään ottamassa mallia Kiinan tavasta huolehtia sisäisestä turvallisuudesta.